Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bojkot!

Dala jsem si předsevzetí: budu bojkovat výrobky od lidí a zemí, které mi z nějakých (dobrých) důvodů vadí a začala si to vypisovat - a teď skoro nevím, co budu jíst...

V ČR nám trh dovoluje si vybírat, co koupíme a co ne, proto mi bojkotování různých výrobků přijde smysluplné - máloco totiž motivuje ke změně chování a jednání tolik, jako ušlý zisk... Možná je to naivní a v lecčems budu i sama (tedy kromě dobrého pocitu efekt nula), ale když chci něco změnit, začínám u sebe, třeba pak i někoho inspiruji. 

 

1) PALMOVÝ OLEJ

Mluví se o něm jako o utajeném zabijáku, protože kvůli jeho nízké ceně jsou soustavně ničeny pralesy Indonésie a s nimi mnoho chráněných živočichů a rostlin. Lidskému tělu také zrovna neprospívá (vysoký obsah nezdravých nasycených mastných kyselin), viz článek Několik důvodů, proč nepoužívat palmový olej. Obsahuje ho ale neskutečné množství výrobků a kvůli chybě ve vyhlášce to ani nepoznáme ze všech etiket (viz článek v dTestu zde). V každém případě bojkotuji nutellu, kitkat tyčinky, dávám sbohem Bohemia brambůrkám, instantním polévkám a margarínům. Velmi dobrý přehled nabízí 4-minutový pořad A dost!.

 

2) BABIŠOVO

Bojkot Babišových výrobků spustil klatovský řezník Pavel Havlíček vylepením plakátu "nevedeme, neprodáváme" ve svém obchodě (viz Bojkotuj Babiše! Živnostníci se spřáhli proti ministrovi). O důvodech bojkotu se myslím ani nemusím nijak rozepisovat. Konflikt zájmů tohoto značně populistického ministra je už obecně dobře známý (navíc nechci, aby mě vyhodili z iDNES...), což není překvapivé vzhledem k tomu, že: "V současnosti holding AGROFERT ovládá přes 200 firem a zasahuje jak do zemědělství a potravinářství, tak do chemického průmyslu, médií a dalších oborů." (Babišova republika: Čtěte, co všechno Babiš vlastní a kam až sahá jeho moc) Přiznám už jen, že bojkotovat "jeho kuře" není zrovna jednoduché, když bydlíte jen pár kilometrů od Vodňan.

 

 

 

3) HALAL

Mnoho lidí může namítnout, že profesionální halal porážky jsou humánní a nemají s pouličním týráním zvířat nic společného (podobně jako košer). Nicméně osobně vidím rozdíl mezi tím, chce-li někdo jen speciálním nožem usmrtit zvíře tak, aby bylo hned mrtvé, a pokud možno vůbec nekrvácelo, a tím, že má zvíře v pseudonapodobenině tohoto právě ideálně úplně vykrvácet... Celkově se mi moc nelíbí mediální masáž ve stylu Halal certifikát jako ukazatel kvality, kdy jsou vyzdvihovány přednosti halal (např. kosmetika není testovaná na zvířatech, dost ekologická), protože z veškeré halal certifikace se platí poplatky a bylo několikrát prokázáno, že byly v minulosti využity teroristy (viz FB stránky Stop halal).

Do této kategorie by spadal i bojkot výrobků např. ze Saudské Arábie, ale ropu v surovém stavu nekupuji a nic jiného snad ani neprodukují...

 

4) NORSKO

Norsko krade děti - nejde jen o Michalákovou, případů naprosto absurdního odebrání dětí jsou stovky (ne-li tisíce) a v lednu se uskuteční mnoho protestů jak v Evropě, tak i dalších zemích. Tomuto tématu určitě věnuji další blog, nyní jen odkaz na rozhovor s europoslancem Zdechovským V lednu začnou masivní celosvětové protesty.

"Norsko je 25. nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR (měřeno výší obratu vzájemného obchodu v roce 2014). Na druhé straně ČR je pro Norsko 24. nejvýznamnějším obchodním partnerem." (Bilaterální vztahy - Norsko a Česká republika

Některé norské firmy uvádí wikipediezde, nejlepší přehled uvádí web MPO bussinessinfo.cz v článku Norsko: Obchodní a ekonomická spolupráce s ČRHlavní dovozní artikly jsou: paliva (kdo využívá zemního plynu, v 85% je to ten norský), oleje, hliník a výrobky z hliníku, železo a ocel, zbraně, střelivo, ryby a korýši, kotle a přístroje, papír a karton, chemické sloučeniny kovů. Působí zde firmy Norske Skog (bývalé Papírny Štětí), Orkla Foods (pizza Guseppe, vlastník Vitany Byšice), Norwood (výroba špejlí pro lízátka - Central Sticks) a Jotun Powder Coating (chemička v Ústí nad Labem).

 

 

Bojkotovat by toho šlo daleko více (třeba výrobky firem, které testují produkty na zvířatech, zneužívají k práci děti, lidé musí pracovat v naprosto nevyhovujících podmínkách a za nevyhovující mzdy, ničí životní prostředí), ale dávám si předsevzetí jen tak přísné, abych byla schopná jej plnit. Navíc vypsat i tyto výrobky už je hodně mravenčí práce a já mám teď omezené časové možnosti (nejmladšímu synovi jsou 4 týdny...).

Závěrem už jen konstatování, že jsou i výrobky, které naopak podporuji, jak jen to jde - hlavně české (lokální) potraviny, spravedlivý obchod "fair trade" (viz zde) a určitě budu podporovat všechno, na čem případně najdu izraelskou vlajku

 

PS: Čtěte etikety! To je možná to nejlepší předsevzetí, které si lze dát (a může to pomoci zhubnout). :) 

 

Autor: Jitka Fialová | pátek 1.1.2016 22:40 | karma článku: 39,99 | přečteno: 6023x
  • Další články autora

Jitka Fialová

Nemít na benzín nevadí, nemít na jídlo nevadí, nemít vložky – jooo, to vadí

Za menstruační potřeby dám měsíčně zhruba 150 korun, za zálohu na elektřinu od září 5500 Kč. Z toho mi jednoduchou matematikou vychází, že Pirátům hrabe.

17.8.2022 v 17:26 | Karma: 45,73 | Přečteno: 9617x | Diskuse| Společnost

Jitka Fialová

Češtinářka hlavně selhala jako profesionální pedagog

Souhlasím s výpovědí pro kolegyni učitelku Martinu Bednářovou z Prahy 6. Selhala v tom hlavním, učit děti přemýšlet a být v tomto nezávislý profesionál.

18.4.2022 v 15:16 | Karma: 43,74 | Přečteno: 12184x | Diskuse| Společnost

Jitka Fialová

Hoaxy o vlastizrádných europoslancích

Jako mor se internetem šíří zaručené informace o tom, jak hned 12 europoslanců hlasovalo pro uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů. Pravda je ale úplně někde jinde.

12.7.2017 v 11:33 | Karma: 31,57 | Přečteno: 7435x | Diskuse| Politika

Jitka Fialová

Aktuální zprávy z Norska – 2 zachráněné děti a nespočet dalších v ohrožení

Kdo sleduje dění v Norsku ohledně barnevernetu, musí si připadat jak na pěší túře mezi fjordy - v zimě, kdy je světlo vzácnost. Podobné bude i mé aktuální zpravodajství.

7.11.2016 v 11:07 | Karma: 30,41 | Přečteno: 1678x | Diskuse| Společnost

Jitka Fialová

Konec stáčených kilometrů v Čechách?

Dělá ČR něco proti podvodům se stáčenými kilometry? Řeší se tato problematika na úrovni EU? ANO a velmi intenzivně.

18.10.2016 v 11:31 | Karma: 17,01 | Přečteno: 709x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3038x
Holka ze vsi.