Jitka Fialová

…a vy řešíte sekačky!

20. 07. 2016 9:06:59
„Vystupme z EU! Jedině tak zabráníme dalším teroristickým útokům, protože EU řeší jen sekačky!“ Opravdu? Skutečně EU ohledně terorismu a migrace nic nedělá? Může „zlý Brusel“ za pochybení francouzské bezpečnosti?

O Evropské unii koluje mnoho mýtů, které jsou buď úplně lživé, nebo velmi manipulativně upravují skutečnost - např. v kauze sekaček šlo o snížení emisí u nemotorových vozidel*, tedy i lodí, díky čemuž se výrazně zvýší ochrana životního prostředí (viz článek Patnáct největších lodí znečistí životní prostředí více než všechna auta světa). Nevím, proč si novináři pro prezentaci přijetí tohoto zákona vybrali zrovna úplně marginální sekačky. Navíc to bylo v den, kdy se podařilo schválit mnohem důležitější nařízení, a to posílení pravomocí pobřežní stráže, díky čemuž se výražně zlepší ochrana hranic EU. Média ale informovala v podstatě jen o sekačkách.

EU byla vytvořena jako obchodní sdružení, není to žádná „supra-BIS“ a „ultra-NATO“. Pokud chceme, aby řešila za suverénní státy bezpečnost, musí se jí k tomu dát právní kompetence. Jenže ty nikdy neměla a ani mít nebude, protože by to státy nedovolily.

Unie není jen o summitech, proklamacích a sjednocování - je také o únavné, každodenní technické práci na zadáních svěřených členskými státy za účelem fungování společného trhu. Ano, Brusel reguluje i sekačky, i zemědělské výrobky, i pravidla na společném trhu, ale přesně proto si ho státy a občané vytvořily. Tohle konkrétní nařízení totiž nahradí 28 různých národních předpisů a výrazně zjednoduší stávající, již osmkrát novelizovanou směrnici z roku 1997. mimochodem – nad návrhem Komise z 25. 9. 2014 10x rokovali členové pracovní skupiny Rady (tj. zástupci našeho MPO a MŽP) a 6x se na trialozích hledala shoda mezi Radou a EP.

Takže čistě demagogicky mohu dodat – přestaňte skuhrat, že se EU zabývá sekačkami, protože k tomuto účelu (tedy pro společný trh) byla vytvořena.

A dělá tedy EU něco proto, aby se po Evropě nepotulovali tisíce nelegálních migrantů a zamezilo se boji s terorismem? Ano, dělá! Jen není populární o tom veřejně mluvit, in je „nadávat na sekačky“.

  • Zde odkaz na shrnutí, co vše EU udělala v roce 2015 pro řešení migrační krize.
  • V portfoliu NAŠÍ ČESKÉ eurokomisařky Jourové jsou i nové nástroje proti financování terorismu a její tým pracuje proti radikalizaci – na internetu, ve věznicích... spolupracuje s kolegy v Komisi, Radě a EP na dalších programech a postupech. Přehled od Rady v ČJ zde. Zde link popisující, jak se EP staví k terorismu s konkrétními návrhy a zde informace k připravované nové evropské legislativě (bohužel jen AJ). V AJ jsou pak materiály přímo od Komise zde.

ZA INCIDENTY VE FRANCII JE ZODPOVĚDNÁ PŘEDNĚ FRANCIE SAMA

Francouzi nezvládají/ neřeší:

a) integraci 2. a 3. generace minorit;

b) sami si nastavili velmi vstřícnou azylovou politiku s „motivujícím“ sociálním systémem (ČR takovou nemá – také jsme tu stále v bezpečí);

c) vlastní bezpečnostní složky...

Dodávám vyjádření europoslance Tomáše Zdechovského na nedávné útoky: „Francie sklízí plody za léta neřešený problém imigrace a laxnost tamních politiků a úředníků, kteří odmítali veřejnou diskusi o problémech s migranty z Afriky. Bohužel problémy generuje i částečně muslimská komunita, když neoznamuje působení radikálních duchovních a v mnohých případech je podporuje a některé útoky dokonce její členové v minulosti oslavovali. Při návštěvě v Calais mi přiznali někteří politici, že zde policisté odmítají nastupovat do služby a nevěří už politikům! Za poslední půlrok mělo ve Francii požádat několik tisíc policistů o odchod do civilu.“

Chápu strach běžných obyvatel, ale nechápu proč tak věří, že EU nic nedělá, i když jí sami přisuzují supermoc, kterou vůbec nemá.

* nemotorová vozidla = všechno jiné než klasická motorová jako auta, motorky, autobusy - tedy to, co může na silnici pro motorová vozidla.

Za inspiraci k sepsání tohoto textu děkuji Saše Alvárové a asistentovi eurokomisařky Jourové Eduardu Huliciovi.

Autor: Jitka Fialová | karma: 31.41 | přečteno: 7282 ×
Poslední články autora