Le Pen - hrdinka nebo populistická provokatérka?

Francouzské prezidentské volby jsou opravdu drsné. Le Pen musí čelit obvinění z šíření terorismu, Fillonovi prohledávají dům a pro skandály chce jeho odstup 71 % lidí.

Francouzská justice považuje sdílení brutálních fotek Le Pen za silně přehnanou reakci na nevhodné tweety jednoho novináře a vyhodnotí to jako porušení jejich zákona o zákazu propagace terorismu apod. (viz zde) Zahájí s Le Pen předběžné řízení. Ona vše ignoruje a nechodí na výslechy. Francie tedy požádá EP o vydání ke klasickému vyšetřování. Imunita se vztahuje jen na výstupy na plénu (přímo práci europoslance), tohle bylo úplně mimo, příslušný výbor tedy doporučí vydání. Le Pen nikoho neprosí o zastání, naopak prohlásí, že si vydání přeje.

V čistě formálním hlasování (proto nejsou oficiální záznamy) se drtivá většina poslanců vyjádří pro vydání, jako to historicky udělali ve všech případech, kdy členský stát žádal o vydání svého občana. Vždyť oni nejsou soudci, proč by měli rozhodovat o vině nebo nevině? Nechme státy být suverénní.

... v Čechách se z toho udělá vlastizrádství, pošlapávání demokracie a svobody slova.

Zdechovský napíše článek, ve kterém (na rozdíl od většiny ostatních europoslanců) vysvětlí, proč hlasoval pro vydání a vyjádří názor, že tahle aféra pravděpodobně jen před voliči zastíní další závažné skutečnosti ohledně volby, třeba program Le Pen, který sice má být extrémně pravicový, ale je to jen taková směs populisticko-socialistických opatření, kdy třeba chce firmám přikázat, aby zaměstnávali jen rodilé Francouze. To je určitě věc, která pomůže proti radikalizaci muslimů v zemi.

...Ale co, křičí do světa "radikální islám", tak je to mučednice a hrdinka. Zdechovský je populistický smrad, který se konečně odkopal a odhalil svou "pravou bruselskou tvář". Osobně a sám přece zapříčinil to, že Le Pen nesmí ani kandidovat a bude na 3 roky zavřena. Přitom EU mohla být aspoň jednou (poprvé a naposled) občanům prospěšná.

Omlouvám se za svou jízlivost a sarkasmus, ale když vidím komentáře a demagogii některých vyhaslých protiislámských hvězd, zůstává mi rozum stát. Nerozporuji, že ten francouzský zákon je zvláštní a sama si propagaci terorismu představuji jinak, takže klidně Le Pen fanděte. Osobně k ní ale jako k "poslední naději" fakt vzhlížet nebudu, pro mě je to prostě jen populistická provokatérka.

 

Zdroje:

http://forum24.cz/marine-le-penova-by-byla-pro-francii-katastrofou/

http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/nahravka-le-penove-ci-macronovi-francie-si-zada-fillonuv-odstup-z-boje-1329583?utm_medium=selfpromo&utm_source=newsletter&utm_campaign=e15news

 

Dále se omlouvám, článek jsem upravila, nebudu si hrát "na Zemana", i když si jsem jistá, že to s žábami jsem četla v jednom článku v Týdnu. Nedohledala jsem to.

Autor: Jitka Fialová | úterý 7.3.2017 14:02 | karma článku: 20,85 | přečteno: 1549x
  • Další články autora

Jitka Fialová

Jak Babiš neumí prohrávat

17.10.2016 v 14:52 | Karma: 27,88

Jitka Fialová

…a vy řešíte sekačky!

20.7.2016 v 9:06 | Karma: 31,49

Jitka Fialová

Dítě sem, dítě tam

6.4.2016 v 9:23 | Karma: 34,01

Jitka Fialová

Ida - norské requiem pro panenku

14.2.2016 v 8:02 | Karma: 33,86

Jitka Fialová

Mizerní norští pěstouni

28.1.2016 v 8:04 | Karma: 35,47
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3038x
Holka ze vsi.