Hoaxy o vlastizrádných europoslancích

12. 07. 2017 11:33:41
Jako mor se internetem šíří zaručené informace o tom, jak hned 12 europoslanců hlasovalo pro uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů. Pravda je ale úplně někde jinde.

Dne 18. 5. 2017 europoslanci hlasovali o rezoluci (= nezávazné usnesení) „making relocation happen“ týkající se dodržení dohody Evropské rady o přijmutí už prověřených migrantů s nárokem na azyl zadržovaných v Řecku a Itálii, a to pomocí kvót. Členy Evropské rady* jsou čelní představitelé členských států EU (za nás premiér Sobotka) a rozhodnutí Radou jsou natolik závazná, že už je nemůže zvrátit ani případné hlasování v Evropském parlamentu.

V oné rezoluci vyžadující dodržení dohody Evropské rady „o kvótách“ hlasovali:

Pro: Niedermayer (TOP09) a Polčák (STAN)

Zdrželi se: Pospíšil (TOP09), Štětina (TOP09)

Nepřítomní: Maštálka (oficiálně omluven, KSČM), Kohlíček (KSČM)

Všichni ostatní byli proti, kdy je ještě nutné vyzdvihnout, že například lidovečtí europoslanci navíc tzv. „rebelili“, tedy hlasovali proti oficiálnímu stanovisku frakce.

Celé hlasování dohledatelné zde:

http://www.votewatch.eu/en/term8-making-relocation-happen-motion-for-resolution-vote-resolution.html

- je nutné dát si v záložce „member state“ Czech Republik

V úvodu zmíněné hoaxy mluví o tom, že pro sankce hlasovalo hned 12 českých „europoslaneckých vlastizrádců“. Když vynechám ty zcela lživé informace hned o 10 demokraticky zvolených zástupcích, tak navíc v onom usnesení není řečeno nic o tom, že by ti dva pro hlasující europoslanci souhlasili s uvalením sankcí. V dotčeném usnesení se říká, že "...vítá oznámení Komise obsažené v její desáté zprávě o relokaci a přesídlování ze dne 2. března 2017, podle nějž v případě, že členské státy nezvýší v dohledné době počet přemístěných osob, nebude otálet s uplatněním svých pravomocí, kterými disponuje na základě Smluv; usuzuje, že to bude znamenat také zahájení řízení o nesplnění povinnosti;"

- Komise tedy říká, že pokud nebudou některé státy plnit platné dohody (a neříkám, zda jsou dobré či špatné, avšak jsou platné a byly přijaty dle platných smluv a dodatků), pak uplatní svoje pravomoci, které na ni členské státy delegovaly a Evropský parlament na základě tohoto vyjádření usuzuje, že se bude jednat o řízení o nesplnění povinnosti, čemuž se můžeme bránit soudní cestou u Evropského soudu.

Předsvatební smlouva aneb řízení o nesplnění povinnosti

Celé to řízení o nesplnění povinnosti bych přirovnala k předsvatební smlouvě, kdy se ženich zaváže nevěstu si vzít a počítá s případnými sankcemi za nedodržení. Jistě, může couvnout, ale v tomto případě není až tak jednoduché říct, že „rodina nevěsty“ absolutně nemá právo ty sankce požadovat. Může se nám sebevíc zdát za hranou chtít potrestat za nekonání svatby, ale ta smlouva je podepsaná, ženich to věděl a musel s tím počítat. Podobné je to právě s těmi závazně odsouhlasenými kvótami.

Jedním z hlavních úkolů Evropské komise pak je vymáhat akty EU (společně se Soudním dvorem). „Komise jako "strážkyně smluv" prosazuje evropské právo a dohlíží na jeho dodržování, tzn. že je zodpovědná za zajištění řádného uplatňování aktů EU ve všech členských zemích. Pokud zjistí, že některá členská země neuplatňuje právní předpis EU, zahájí tzv. řízení pro porušení práva, kdy nejprve zašle oficiální dopis dané vládě s odůvodněním svého stanoviska a stanovením lhůty na vysvětlení.

Jestliže stát včas nepodá uspokojivé vysvětlení ani nezjedná nápravu, zašle Komise další dopis, v němž stanoví lhůtu, do kdy je třeba situaci napravit. Pokud ani tentokrát členský stát požadavky nesplní, je věc postoupena Soudnímu dvoru, který může svým rozsudkem uložit finanční sankce.“

Celé toto řízení má tedy mnoho fází (kdo by si to chtěl nastudovat podrobněji, odkaz v čj zde) a tvrdit, že ti DVA europoslanci přímo hlasovali pro uvalení sankcí na ČR, je absolutní nesmysl, protože případné sankce dává až ten Evropský soudní dvůr.

Podobných řízení už proběhlo mnoho, a to jak přímo proti členským státům (aktuálně se třeba stále řeší plánované zavedení mýtného v Německu), tak proti dalším subjektům, což jde, pokud jsou v přímém rozporu s cíli a hodnotami EU. Nejznámější jsou asi sankce proti Rusku vzhledem k jejich činnostem destabilizujícím Ukrajinu. Přehled současných dokonaných sankčních opatření EU je dostupný i na webu našeho ministerstva financí.

Ověřujte informace

Vím, že někdy nejde „jedním kliknutím“ ověřit fakta, ale třeba v případě hlasování rozhodně je, kde se zeptat. Případně jde nešířit informace bez uvedení zdroje a potvrzujícího odkazu. Tato křivá obvinění mají velmi nepříjemné důsledky - pro všechny.

- autorka je tiskovou mluvčí europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL)

* Evropskou radu neplést s Radou Evropy, to je mezinárodní organizace spojující 47 zemí Evropy zahrnující šest pozorovatelských zemí: Vatikán, Kanadu, USA, Mexiko, Japonsko a Izrael

Autor: Jitka Fialová | středa 12.7.2017 11:33 | karma článku: 31.49 | přečteno: 7429x

Další články blogera

Jitka Fialová

Nemít na benzín nevadí, nemít na jídlo nevadí, nemít vložky – jooo, to vadí

Za menstruační potřeby dám měsíčně zhruba 150 korun, za zálohu na elektřinu od září 5500 Kč. Z toho mi jednoduchou matematikou vychází, že Pirátům hrabe.

17.8.2022 v 17:26 | Karma článku: 45.72 | Přečteno: 9608 | Diskuse

Jitka Fialová

Češtinářka hlavně selhala jako profesionální pedagog

Souhlasím s výpovědí pro kolegyni učitelku Martinu Bednářovou z Prahy 6. Selhala v tom hlavním, učit děti přemýšlet a být v tomto nezávislý profesionál.

18.4.2022 v 15:16 | Karma článku: 43.74 | Přečteno: 12176 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 9.15 | Přečteno: 109 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 518 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2961

Holka ze vsi.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...