Nemít na benzín nevadí, nemít na jídlo nevadí, nemít vložky – jooo, to vadí

17. 08. 2022 17:26:37
Za menstruační potřeby dám měsíčně zhruba 150 korun, za zálohu na elektřinu od září 5500 Kč. Z toho mi jednoduchou matematikou vychází, že Pirátům hrabe.

Menstruační chudoba. Téma, které se na půdě Evropského parlamentu objevilo už v roce 2018 v rezoluci výboru pro rovnost žen a mužů (FEMM), kde se část europoslanců domnívala, že „menstruační chudoba v Evropské unii zůstává nevyřešeným problémem“ a volali po tzv. tampónové dani. Nyní s tématem přišli i čeští Piráti, pravděpodobně posíleni tím, že ve Skotsku jako první na světě začali poskytovat dámské hygienické pomůcky zdarma.

Piráti se zatím omezují jen na návrh snížení daňové sazby za tento druh zboží (předpokládám, že ze současných 21 % na 2. sníženou sazbu 10 %). V současné době, kdy máme inflaci 17,5 %, je ale návrh nejen populistický, ale předně nesmírně diskriminační! I muži přeci potřebují třeba holící strojky, ideální by bylo poskytnout i erární zubní pastu, toaleťák, mýdlo, šampón a kapesníky! Nic z toho taky není volba a řádně o sebe nepečovat by s sebou přece také přineslo mnohá rizika a nepříjemné situace! Z tohoto navíc nic nebudou mít třeba naši senioři...

Se svým návrhem ani nejsou v českém prostředí nijak noví. V roce 2020, když „boj proti menstruační chudobě“ schválil skotský parlament, téma už prosazoval Andrej Babiš s Alenou Schillerovou. Nutno dodat, že bez veškerého gender balastu okolo, jen prostě jako podnět ke snížení daní u jedné položky, která by se mohla počítat do základního zboží. Nevím ale, proč to nedotáhli.

Žena ušetří zhruba 13 Kč měsíčně, stát by ale ročně přišel až o 600 milionů

Teď trochu matematiky. Každá žena má samozřejmě jiné potřeby a preference (darovanému koni na zuby teď hledět nebudeme). Existují ale už výpočty, podle kterých žena ročně za vložky utratí průměrně 1080 Kč. Pokud se neobejde bez používání slipových vložek, je to dalších 360 Kč ročně. Počítejme proto se zhruba 1440 Kč/ ročně, což je měsíčně 120 Kč.

To je méně, než třeba McDonald menu s dvojitým cheesburgerem (malé za 125 Kč) nebo balíček cigaret Malboro (zde 128 Kč), kdy právě cigarety jsou častým výdajem mnoha nízkopříjmových rodin, protože mají často subjektivní priority (zajímavost: podle starší studie WHO např. v Egyptě vydávají chudé rodiny na cigarety 10 % svých příjmů, což je 10x více než na vzdělání).

Pokud budu mít balení dámských hygienických vložek za 149 Kč (odpovídá např. balení s 32 kusy kvalitních vložek Always Ultra super plus), znamená to při DPH 21 % čistou cenu zboží 123,14- Kč, kdy by státu měl prodejce odvést na daních 25,86- Kč. Při využití nejnižší 10% sazby, by to znamenalo teoretické snížení ceny produktu pro koncového zákazníka (pro prodejce pořád počítám s tou základní cenou 123,14-) na 135,45- Kč. Státu by pak šlo 12,31- Kč.

Zákazník tak za ideálních podmínek (= nezvednou se marže obchodníků apod.) ušetří 13,55- Kč (149 Kč mínus 135,45-), stát přijde také o 13,55- (25,86- mínus 12,31- Kč). Jenže zatímco žena tím získá „balíček žvýkaček“ zdarma, pro stát by to mohlo ročně znamenat omezení na příjmové stránce až v řádu desítek milionů korun (pokud bych počítala, že hygienické potřeby měsíčně potřebuje zhruba 3,5 milionu žen, jsme konkrétněji na částce okolo 45 – 50 milionů Kč, ročně by to tak pro stát bylo až 600 milionů!). A to vše v době, kdy je nutné vyvinout maximální úsilí ke snižování státního dluhu, protože s dalším utrácením státu by se jen dál a silněji roztáčela už tak dost hrozivá celková inflace.

Návrh je nekoncepční, problémy jsou navíc úplně jinde

Určitě se shodneme na tom, že ekonomicky je aktuální pocovidová a „válečně-sankční“ doba náročná pro všechny a od vlády se proto právem očekává, že občany nenechá ve štychu. I tak by se ale mělo pomáhat hlavně těm, kteří to nejvíce potřebují. Opravdu to jsou všechny ženy jen proto, že jsou ženy? Osobně mě třeba mnohem víc pálí to, jak dramaticky se zvedají ceny energií, než jestli ušetřím 13 Kč měsíčně na vložkách.

Pirátský primátor Hřib už navíc i propagoval „menstruační kalíšek“, který se dá běžně koupit v drogeriích za cca 300 Kč, v internetových obchodech i jen okolo 111 Kč (s tou vyšší DPH!). Proč tedy Piráti přicházejí s podporou neekologických vložek a tampónů, když by tohle bylo mnohem efektivnější a šetrnější k životnímu prostředí, kterým se jinak tak zaklínají a v europarlamentu i hlasují proti českým zájmům?

Klidně ať to pak prezentují jako podporu všem, co menstruují, protože dalším pirátským tématem je přece podpora diverzity a možnosti zvolit si vlastní gender. Včetně požadavku na zrušení kolonky „pohlaví“ v občanském průkazu, k čemuž měl hezký blog třeba europoslanec Tomáš Zdechovský, který satiricky poznamenal, jak je i to přece málo progresivní!

Takhle jen rozdělují společnost, podporují „kulturní války“ a ukazují, že místo řešení toho, co je skutečně důležité a pomoci objektivně ohroženým, jim jde jen o laciné růžové PR. Trochu v duchu nemít na benzín nevadí, nemít na jídlo nevadí, nemít vložky – jooo, to vadí!

Ne, milí piráti, bez vašich nápadů na řešení ekonomické krize se klidně obejdeme! Spíš by to chtělo zajistit kurzy finanční gramotnosti, ale to by vás vlastně už nevolil vůbec nikdo.

Autor: Jitka Fialová | středa 17.8.2022 17:26 | karma článku: 45.72 | přečteno: 9604x

Další články blogera

Jitka Fialová

Češtinářka hlavně selhala jako profesionální pedagog

Souhlasím s výpovědí pro kolegyni učitelku Martinu Bednářovou z Prahy 6. Selhala v tom hlavním, učit děti přemýšlet a být v tomto nezávislý profesionál.

18.4.2022 v 15:16 | Karma článku: 43.74 | Přečteno: 12171 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 11.17 | Přečteno: 97 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 26.48 | Přečteno: 390 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 531 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 239 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2961

Holka ze vsi.

 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...