Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stále tady píšete o "Norském systému", ale nejsem si jistá, že víte jak opravdu funguje. U nás jsou pěstouni státní pracovníci a placeni ze státního rozpočtu. O odebrání dětí prvotně rozhodnou státní úřady a poté soud. V Norsku je to postavené na soukromých sektorech a soukromých firmách, které verbují pěstouny, provozují malé dětské domovy a něco jako klokánky, pečovatelské domy atd. Oni potřebují vydělávat, proto potřebují více dětí a tak je bezhlavě odebírají. Je to pro ně byznys. U nás se stát nechová k dětem jako byznysmen, ale naopak je rád když na tom provozu ušetří. Takže hromadné odebírání dětí tady opravdu nehrozí. A za další je spousta projektů, spolků, organizací a církví, které pomáhají rodičům v tíživé situaci.

0 0
možnosti

Paní Fialová, po výčtu vašeho vzdělání a praxe, byste se měla nadále věnovat Vaší profesi a hlavně přestat psát o věcech o kterých nemáte dostatek informací. Možná, (ne)úmyslně, jste údajná "fakta" vytrhla z kontextu a cíleně znehodnotila profesionální pěstounskou péči. Měla byste si znova promluvit s Vaší informátorkou, jistě uvede věci na pravou míru. Také byste si měla dobře spočítat těch 20000 hrubého. Dělá to cca 23 Kč na hodinu čistého. Dovolená 4-5 týdnů, odstupné, proplácení přesčasů, příplatky za noční směny, prémie za dobře odvedenou práci,pracovní smlouva tak to jsou věci na které pěstoun NEMÁ nárok. Skoro vždy nám dají dítko "holaté". Naše současná holčička je 5ti letá a přišla v tom co měla na sobě. Bytové podmínky jsme za vlastní peníze a čas uzpůsobili tak, abychom mohli přijmout i tři sourozence. Mám připravené "rychlé balíčky"  pro několik věkových kategorií každého pohlaví. Od spodního prádla, přes bačkory až po chygienické potřeby. Ještě stále si myslíte, že jde o lukrativní "zaměstnání"?

3 0
možnosti
Foto

Dobrý den,

práce pěstounů si vážím. Znám přes 10 rodin a drtivé většině skutečně o peníze nejde - podobně jako většině rodičů...

To, z čeho mám strach a proč nechci, aby byl u nás "norský systém", nejsou samotní pěstouni, ale ty rizika s tím systémem spojená, jak se to v Norsku projevuje - legální krádeže dětí, jen aby bylo dost dětí u pěstounů. Děti jsou odebírány kvůli blbostem, dovolání nikde, spolupráce s rodinou žádná, širší rodina naprosto bez práv. A tam pak opravdu jsou lidé, kteří tento systém jen zneužívájí.

Rodiče jsou bráni jen za "roditele" a děti jsou "v nejlepším zájmu dítěte" v péči státu. To tu chce paní Marksová (viz ty její výroky o tom, že dítě patří státu).

Nechtěla jsem manipulovat s fakty (to mě opravdu mrzí, že je to tak chápáno), přiznám se ale, že o určitou provokaci šlo - protože někteří pěstouni takoví jsou a hlavně BUDOU (zavede-li se to). Už teď znám jednu rodinu, která to pro ty peníze prostě dělá. Paní si nemohla najít po třech dětech práci (žije na vesnici), tak do toho prostě šla bez výraznějšího přesvědčení o užitečnosti tohoto kroku. A také jen věčně vypočítává, jak jsou to vlastně mizerné peníze. Normální rodič ale ani to nemá a dělá v mnoha případech to samé.

Jsem ráda, že tu diskutují lidé, kteří to tak nemají. Těší mě to. Zažila jsem případ, kdy "maminka" raději 

dala dítě do dětského domova, než by mu za 2000 zaplatila diagnostický pobyt (2x utekl z domu) - neměla by na cigarety... Tam ale měl být dialog s rodinou a snažit se jim pomoc, např. zaplacením toho pobytu (když to byl takový problém). Oni to ale prostě uzavřeli jako hotovou věc.

J.

1 0
možnosti
Foto

ženská, budete výbornou političkou, umíte krásně manipulovat fakty. Pěstounem se stát nemůžete. Takoví jako vy, kteří si myslí, že budou brát peníze a nic nedělat, školením neprojdou.

7 1
možnosti
Foto

Dobrý den,

to je zvláštní, že když při pohovoru viděli můj životopis (a zjistili, že máme dům se zahradou...), hned mě chtěli. :)

J.

0 0
možnosti

To je zase slátanina...Píšete o českých nebo norských podmínkách ? Jak je to v Norsku nevím, ale jak je to v ČR ano..Takže pokud byste chtěla být přechodným pěstounem, tak opravdu nestačí se jít někam zaregistrovat a čekat jestli vám přidělí nějaké miminko (naivita - o které se hravě postaráte ? Víte o tom, že pokud někdo nechá mimi v porodnici o které se pěstouni starají tak asi tam bude nějaký problém (drogy, kouření, alkohol).Pokud jste na rodičáku nemůžete být přechodným pěstounem ! Nejdřív si to zjistěte a pak pište...Pletete dlouhodobé a přechodné pěstounství..

Nárok na tzv. dovolenou u miminek NEMÁTE a u větších dětí v krizi se nedoporučuje...Ano je "plat" i když dítě nemáte, ale pokud máte dítě rok a více, tak žádné volno není...

4 0
možnosti
Foto

Dobrý den,

to o tom 2hodinovém pohovoru, a že může být pěstoun v podstatě kdokoliv, se vztahovalo k Norsku. K Česku je jen to o tom "miminku" a být pěstoun při rodičovské (+ ta dovolená, kde jsem to o tom jednom roce jen extra nevypisovala). To jsem si prosím nevymyslela, tohle jsou informace, které jsem přímo dostala od jedné profesionální pěstounky, která dělala sociální pracovnici a nyní je dokonce zodpovědná za supervizi asi 5 pěstounských rodin.

Že pěstounství v ČR není žádný med (i když většinou se prý opravdu dostávají miminka - máme ve Strakonicích kojeňák..), vím a o tom článek není.

A poslední - vzhledem k mému pedagogickému a zdravotnickému vzdělání, 3leté praxi v nízkoprahovém centru + práci výchovného poradce a metodika prevence, to "hravě" platí i o dětech, které by byly nějak znevýhodněné a "problémové". Nehledě na to, že sama mám 2 děti a ještě nevlastního syna. A čekám další dítě.

Pěkný den.

J.

0 0
možnosti
Foto

Představitele tohoto státu nemají zájem o slušné rodiny s dětmi i když něco takového vykřikují.

0 0
možnosti

Máte naprostou pravdu, hodně mně zaráží chování ministrů za ČSSD a Bělohrádka, jež veřejně říkají že ministerstvo  financí je povinno jim zajistit finance. Vůbec si neuvědomují že peníze nerostou na stromech ... .

Co zde ale chybí je schopnost dohlédnout jak budou dále financovány projekty až zmizí dotace, jestli nejsou duplicitní a jaký přínos mají pro národní hospodářství či stav společnosti.

2 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3038x
Holka ze vsi.