Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak začneme u konce a Vaším prvním velkým nesmyslem ( a půjdeme pak dál, budete-li to zvládat): A v neposlední řadě podpořit i Klokánky. Ty pro mě představují lepší variantu než profesionální pěstouni. Děti vyrůstají v prostředí velmi podobném tomu rodinnému (oproti ústavu výrazně lepší, tam opravdu děti nemusí být), ale pořád si jsou vědomy toho, že je to jen krajní a přechodné řešení, nenaváží se žádné až příliš hluboké vazby, nikdo je po roce nevyžene jinam.. Takže: Klokánky jsou ze zákona Zařízením pro okamžitou pomoc a děti v nich můžou být umístěny pouze na půl roku. Ve vyjímečných případech ( většinou probíhá-li sanace) může být doba prodloužena na rok. Druhý nesmysl: prostředí v Klokáncích není stejné jako v rodině, pokud se ta Vaše prostředí v Klokánku podobá, tak se nad sebou zamyslete ( a to mezi mé přítelkyně patří několik Tet z Klokánků takže já opravdu vím, o čem píšu), a  žádná citová vazba mezi dítětem a pěčující osobou nemůže být příliš velká... Vždycky zírám, že si dá někdo práci splácat páté přes deváté a jít s tím do světa 8-o Jo a na to, že nás je jen 420 jsme už udělali pěkný kus práce a pomohli množství dětí a také množství bioplogických rodičů, kteří pomoc potřebovali...

2 0
možnosti
Foto

Celý ten článek je míněn jako reflexe toho, že v celém novém systému je strašně moc nesystému. Přechodné pěstouny celkově neodsuzuji, vážím si jejich práce, u těch miminek je to potřeba (Klokánky stejně pro miminka nejsou). Ale zaskočily mě ty finance (je jasné, že i kojeňák něco stojí apod., ale rozdělit za dva roky mezi 400 lidí 500 mega???), že děti dále jsou v kojeňáku, když máme mnoho pěstounů volných, a že je vůbec možné, že děti pak stejně skončí v ústavech. Takhle by ta reforma probíhat neměla. Navíc mám aktuální info, že s tou odbornou skupinou v PS ministerstvo stále vůbec nekomunikuje. :(

0 0
možnosti

500 mega - tedy 250 za rok

plat 20 tisíc hrubého + odvody 6800,- - to je ročně - 320 tisíc, pro 400 lidí - 130 mega

příspěvek 48 t. ročně - pro 400 lidí - 20 mega

příspěvky na výživu dětí - 4500,- měsíčně x 400 dětí - 21,6 mega (předpokládám, že dětí je o něco víc, někdy jsou u PP sourozenci)

To je celkem 170 mega ročně na přímou péči o děti

- bez nákladů na úředníky a všechny ty, kdo pěstouny prověřují a školí v přípravě (ten proces trvá něco přes rok).

Jak už jsem psala - dvě tety v klokánku stojí stejně jako jeden pěstoun, dítě tam i tam projí to, co dostane. Teta v klokánku ovšem ze svého platu neplatí nic, co spotřebovávají děti v budově (teplo, světlo, vodu), neplatí benzín do služebního auta (pěstoun jezdí svým a za své), dokonce teta ani nekupuje do klokánku nábytek a další vybavení (to má mít pěstoun připraveno už při přijetí dítěte - přechodní p. žádný příspěvek při převzetí dětí nedostávají)

2 0
možnosti

Neznám samozřejmě řeč čísel, ale nemyslím si, že jsou, co se týče rodiny, to nejdůležitější. Dětské domovy měly a mají určitě svou nezastupitelnou roli pro děti, které jsou neosvojitelné a jsou již institucionalizovány. Pro děti, buď narozené a čekající na osvojení anebo děti krátkodobě odebrané z domácí péče je dle mne naopak ideální péče co nejvíce podobná té domácí, rodičovské. Klokánek měl v taktéž svou nezastupitelnou úlohu, ale paní Vodičková a její vedení ho-bohužel- dovedly tam, kde jsou. Pokud jsou k dispozici lidé, kteří jsou ochotní dát své soukromí, ambice, ale především lásku a péči všanc pro človíčka, kterého třeba už nikdy neuvidí, budiž jim chvála a nesnažme se vymyslet vymyšlené a komplikovat naštěstí již funkční systém. A co hůře, nečiňme tu situaci neprůchodnou pro lidi, kteří o tom, že by tuto činnost, tedy přechodné pěstounství, provozovali.

Na rozdíl od Vás, paní autorko, totiž pěstounství považuji nikoliv za profesi, ale za POSLÁNÍ, jakým je medicína anebo pedagogika.

4 0
možnosti

Že jsou pěstouni volní a přesto jsou KÚ plná, je PROBLÉM, ovšem nemohou za to pěstouni, ti volají kam můžou a nechápou proč pořád putují děti do ústavů!

A, že uplyne rok v péči u pěstouna neznamená, že putuje do KÚ, záleží na rozhodnutí soudu - stává se to ZŘÍDKA..

2 0
možnosti

Chalánková mluví o odbornících, ale o takových co si myslí, že být v ústavu zas až tak dětem nevadí...Sice mluví o prof. Matějčkovi, ale zapomíná, že o citové deprivaci z ústavů, psal již v 60 letech a taky pořád opakuje, že u nás pěstounství nemá tradici a zapomíná dodat, že nemá tradici v komunistickém období....

Zeptám se vás, jak chcete někoho donutit spolupracovat? Nezapomněla jste se taky v komunismu? (váš komentář : s marksovou by to ale bylo asi jeste horší, tuhle možná jeste půjde donutit spolupracovat. )

3 0
možnosti
Foto

8-o. Koho budou nutit spolupracovat? A na čem?

0 0
možnosti

Je pěkné postavit vedle sebe náklady na pěstouny za dva roky a dluh klokánků na sociálním pojištění

Celkový roční rozpočet klokánků je 270 milionů korun za rok 2014 - i teta v klokánku bere cca deset tisíc za práci, kterou vykonává polovinu měsíce. Takže celý měsíc se o děti starají dvě tety - a tedy stejných 20 tisíc měsíčně hrubého.

I v Klokánku děti jí, potřebují teplo, světlo .... a pokud máte děti, víte, že to "něco" stojí. A vámi zmiňovaná školení jsou hrazeny z těch 48 tisíc, které dostane doprovodná organizace.

Je fajn napsat blog o něčem, co znám jen zprostředkovaně - má to grády 8-o

4 0
možnosti

Z tech dvaceti tisic jeste musite odecist platbu socialniho a zdravotniho pojisteni a musim dodat ze profesionalni pestouni maji moje uznani a respekt

3 0
možnosti

Klokánky- původně dobrá myšlenka, diletantsky odvedená. Neházejte neschopnost, vyčůranost a neustálé obcházení zákonů Vodičkovou na stát. Nebál bych se napsat i porušování zákonů. Máte v textu i dost polopravd a nepravd, jako že OSPOD zřizuje Kraj a tím se z něj stává Barnevert. To jsou zkratky ala Chalanková. Nebo ze pěstoun na přechodnou dobu bere odměnu od počátku evidence atd. Bere, ale napište za co. To není jen že je na seznamu. Je to připravenost 24 hodin denně vzít kojence nebo i novorozence a postarat se o něho. Půl roku se o něj starat a pak přijde někdo, vezme ho pestounce z náručí, děkujeme, máma si našla ubytovnu, už je dva měsíce čistá, tak to s ní zase jdeme dva měsíce zkusit. A pěstouni musí sklapnout polobotky, udělat miminku papá. Zkuste to. To zvládne málokdo. Měla byste byste zkusit praxi -neteoretizovat. Zjistěte si, kolik stojí péče v zařízení- kojeňák. O individuální péči u pěstounů nemluvě. Takhle to jde celým blogem.

6 0
možnosti

... a než se po rozloučení s miminkem pěstouni trochu vzpamatují, přijde uprostřed noci záškolák, který nezná zubní kartáček, neví, že prádlo se mění a že na záchodě se splachuje, jeho slovní zásoba činí asi tak 500 slov a třetina z toho jsou nadávky odposlouchané v drogovém doupěti. Opakované odvšivení, kompletní výbava ve velikostech skoro pro dospělého, jídla jako pro regiment a trezor na cennosti jsou nutností. A za pár měsíců stejná situace: děkujeme, matka si našla nové bydlení, nového partnera, sama nikdy nefetovala, dáme jí šanci...  pro začátek na víkend, ano? Z víkendu se dítě namísto v nové zimní bundě a džínách vrátí v odrbaných hadrech, protože věci, nakoupené pěstouny, nový partner matky prodal do frcu, aby měl na chlast... jenže dítěti se u mámy líbilo, protože najednou zase nemuselo poslouchat, mohlo kouřit a upíjet z flašek na stole... sociálka se na návštěvu u bio rodiny ohlásí (k pěstounům ne!), takže flašky zmizí, u sousedů se vypůjčí nějaké záclony... a za dva měsíce se dítě stěhuje domů. Za dalšího půl roku nemá co na sebe, do školy ho nikdo nepošle, protože matka vyspává po flámu... pesjitrničkusežral.

5 0
možnosti

tu živnost mají jen pěstouni nebo i zaměstnanci ústavů a klokanů?

3 0
možnosti

Nejsem odborník, ale jestli se opravdu stává že je dítě odebráno pouze kvůli špatnému bydlení, nebylo by pro dítě lepší dát příspěvek na bydlení přímo rodičům než platit pěstouna?

Ne. Vím že by to nešlo. To by spousta organizací a lidí přišla o peníze. V tomto případě musí jít zájmy dětí a bilogických rodičů stranou.

4 0
možnosti
Foto

zákon o sociálním bydlení by měl být až v roce 2017... Jinak ano, rozhodně bylo.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS