Reflexe demonstrace proti odebírání dětí barnevernem

20. 01. 2016 0:04:06
Po velkém mediálním ohlasu na pražskou demonstraci proti praktikám norského barnevernu a vyjádření prezidenta v neprospěch tohoto systému se mi chce říct, že demonstrace byla úspěšná...

Mnoho lidí nás ale teď obviňuje, že jen neoprávněně šíříme protinorskou hysterii. To ale není pravda, my se jen snažíme pomoci Norům dosáhnout revize toho nekontrolovatelného "monstra", který se z barnevernetu stal. Toto i několikrát během projevů na demonstraci zaznělo a dalším důkazem může být, že mezi mluvčími byli i 3 lidé z Norska. Norský právník Marius Reikeras, bývalý norský poslanec Jan Simonsen a Tor Berglid - ředitel organizace Barnets beste, která pomáhá rodičům odebraných dětí.

Dále se objevily i "zaručeně pravdivé informace z druhé strany", které mnohdy sdílí i sama paní Marksová. Nevadí mi, rozvíjejí potřebnou diskuzi. Níže pár mých poznámek k této "opozici".

BODNARIOVI

Ředitelka školy, kam chodily dívky, rumunské televizi potvrdila, že v její zprávě o znepokojení skutečně stálo jen to, co tvrdí rodiče - tedy měla obavu z toho, že víra rodičů bude bránit dětem v dalším vývoji. Hned psala, že o týrání nejde. Velmi podrobné lékařské testy pak žádné týrání neprokázaly, ani fyzické, natož psychické. Navíc, ať se operuje se zprávou, že rodičům hrozí až 6 let za týrání, jakkoliv, neobhájí to:

a) proč rodiče nemohli dcerám ani zavolat v den jejich narozenin (od 16/11 je neviděli)

b) neobhájí to, proč byly děti rozděleny do 3 různých rodin, každá 3,5 hodiny daleko, a to i přes to, že právník rodiny našel vhodné pěstouny blíž původnímu bydlišti.

c) a hlavně to neobhájí, proč už BV začal s procesem adopce, když vyšetřování ani není u konce!

Ve stínu těchto souvislostí dostávají důležitý rozměr slova zmiňovaného Tora Berglida. Doslova řekl, že BV jen "produkuje důkazy" = manipuluje procesy. Vystoupení Tora je dostupné zde. U Bodnariových např. BV při jednání krajské komise mj. vůbec neukázal dopis, který napsala nejstarší dcera. Stálo v něm, že se jí po rodičích velmi stýská a chce zpět k sourozencům. BV naopak tvrdil, že si všechny děti u pěstounů zvykly a rodiče jim vůbec neschází.

MICHALÁKOVÁ

Nikdy jsem nepochopila, jak mají dokazovat "záchodové" fotky s TETOU zneužívání a bití otcem. To je jak odsoudit člověka za žhářství jen proto, že se u něj našel trpaslík, co býval na zahradě shořelého domu. Nebo jakou souvislost má údajné (to se zjistilo kde?) pití babičky chlapců s tím, jestli je Michaláková schopná se postarat o své děti? Celé se to prostě točí kolem modelu "naházejme špínu na rodiče, po klucích už nikdo ani nevzdechne". Nechutné. Ale jen ať pokračují, těch rodin je tolik, že už tahle taktika brzy neuspokojí ani skalní zastánce pěstounského byznysu. Navíc to podle dnešního statusu Pavla Hasenkopfa vypadá, že přibyl další případ.

Mimochodem, Michaláková opravdu nebydlí v karavanu a není uklízečka - pracuje jako učitelka, studuje a její zaměstnavatel svědčil u soudu v její prospěch.

KAUZA NEMOCNÉ HOLČIČKY

Neověřím, jak chodili a nechodili rodiče s holčičkou včas na prohlídky - v každém případě ale lékaři svědčí ve prospěch rodiny a rodiče velmi chválí, takže až tak strašné to být nemohlo. Také jsem nepochopila, proč je špatně, když chtějí mít rodiče právo rozhodnout o léčbě vlastního dítěte? V ČR se rodič může rozhodnout, jestli dítě nechá podstoupit náročnou, drahou nebo alternativní léčbu; vždy se zde podepisuje souhlas s léčbou. V Norsku to tak očividně není, vše určují lékaři. OK - ale chtít mít možnost rozhodnout přece neznamená chtít zabít?!! Žádnou léčbu neodmítli, jen chtěli mít možnost vyjádřit názor na léčbu vlastního dítěte.

Dále mě pak napadají tyto otázky:

Kdyby rodiče nechtěli, aby malá žila, bránili by převozu dcery do nemocnice, kde její péči určitě nebudou zvládat?

Jak si rodiče mohou zlepšit kontakt s dcerou (= vytvořit si k ní vztah, aby ji tedy chtěli vždy a za všech okolností jakkoliv léčit...), když ji smějí vidět 2x týdně na hodinu?

Jak je možné, že BV vydalo článek se všemi podrobnostmi případu, když přeci chudáčci vůbec nesmí podávat jakékoliv informace? Proč se tyto informace vůbec vytahují, když se pak kritizuje, že se ví o "nechutných podrobnostech"? Trochu pokrytecké, ne?

Případ má navíc ten rozměr, že nebylo nic, co mohli rodiče udělat lépe a více "norsky" - přesto bylo dítě odebráno.

A jestli pan Kapitán říká, že leckdy posouzení oprávněnosti odebrání závisí na detailech, které se zprvu nejeví jako důležité, mohu jen říci: "děkuji, že jste mi potvrdil, že odebírají děti pro naprosté nesmysly."

ZÁVĚREM bych chtěla říct, že také není pravda, že by vlna protestů v Norsku nikoho nezajímala - zde zprávy v norské televizi. Tato stránka shrnuje novinové články (a mnohé další). Zdechovskému nikdo nezakázal vstup do Norska (v tomto je země skutečně demokratická...), jeho žena nepracuje pro Ransdorfa a ani on, natož Andrej Ruščák nejsou agenty Ruska. Jak se na to Rusko vůbec přišlo? Protože Zeman je taky proti barnevernu? Některé myšlenkové pochody opravdu nepobírám.

Autor: Jitka Fialová | středa 20.1.2016 0:04 | karma článku: 25.37 | přečteno: 636x

Další články blogera

Jitka Fialová

Nemít na benzín nevadí, nemít na jídlo nevadí, nemít vložky – jooo, to vadí

Za menstruační potřeby dám měsíčně zhruba 150 korun, za zálohu na elektřinu od září 5500 Kč. Z toho mi jednoduchou matematikou vychází, že Pirátům hrabe.

17.8.2022 v 17:26 | Karma článku: 45.72 | Přečteno: 9609 | Diskuse

Jitka Fialová

Češtinářka hlavně selhala jako profesionální pedagog

Souhlasím s výpovědí pro kolegyni učitelku Martinu Bednářovou z Prahy 6. Selhala v tom hlavním, učit děti přemýšlet a být v tomto nezávislý profesionál.

18.4.2022 v 15:16 | Karma článku: 43.74 | Přečteno: 12176 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 353 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 571 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 931 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.12 | Přečteno: 766 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2961

Holka ze vsi.

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...