Mizerní norští pěstouni

28. 01. 2016 8:04:00
Inzerát: Chcete dítě? Vše zařídíme a dáme Vám 500.000 - 550.000 NOK za rok, nezdanitelné bonusy a týden letní dovolené k tomu.

Často jsem obviňována, že nesnáším české pěstouny, zejména ty na přechodnou dobu. Není to pravda. V Čechách jsou kvalitní, dostávají dobrá školení a v mnoha případech dětem skutečně hodně pomohou - uvažujeme-li v rovině "klokánek" je lepší než ústav a pěstouni jsou lepší než zařízení pro okamžitou pomoc. Nechám teď stranou, že by rovnice měla pokračovat s "rodina je lepší než pěstouni"* a rovnou řeknu, čeho se skutečně bojím. Nejsem si vůbec jistá, jak dlouho to takto s pěstouny zůstane při tom tlaku na velmi rychlé získávání velkého množství dalších a dalších?... Aby to tu nakonec nebylo jako v Norsku!

INZERÁTY "CHCETE DÍTĚ?" NA TWITTERU I VELKÝCH WEBECH

Inzeráty "hledáme pěstouny" jsou v Norsku velmi časté. Údajně běžně vyskakují jako reklama na facebooku a často jsou i v novinách. Některé soukromé organizace ale už doslova neví, co udělat proto, aby těch pěstounů měli co nejvíce, tak dávají na twitter posty typu: "Chcete dítě? Máme více než tisíc na výběr!". Podobný status postoval např. Lars Fengsrud, majitel organizace Familiehjelp AS. Kontroverzní reklamu už smazal, ale klidně dál inzeruje na Nory velmi oblíbeném serveru finn.no, kde hledáte všechno, jen ne děti.

Konkrétně jeho inzerát se všemi podrobnostmi je důkazem, jak moc je práce pěstouna v Norsku lukrativní. Nabízí totiž roční plat 500.000 - 550.000 NOK (1 NOK = 3 Kč), nezdanitelné bonusy, proplacenou dovolenou... Plat a ty další podmínky odpovídají pozici, kdy člověk standardně musí být vysokoškolsky vzdělaný odborník s 10 lety praxe. Skutečně výhodné vzhledem k tomu, že je to "bezpracné"**, protože totéž musejí dělat rodiče svých dětí zdarma a ještě navíc chodit do práce. Doplním, že tento inzerát je určen na získání dlouhodobých pěstounů, kteří to pak mají jako hlavní činnost a musí být s dětmi doma, nicméně vedlejší pracovní poměr a podnikání to vůbec nevylučuje.

PĚSTOUNEM MŮŽE BÝT DOSLOVA KAŽDÝ

Aby se člověk v Norsku stal pěstounem, musí absolvovat kurz PRIDE (Parent Resources for Information, Development, and Education) v délce 30 hodin. Nepodařilo se mi zjistit, jak tyto kurzy probíhají, jestli jako u nás i se sebezkušenostním výcvikem atd. (u nás je delší - 48 hodin), celkově jsou ale nároky na pěstouny podle BufDir (Ředitelství ve věcech dětí, mládeže a rodiny) opravdu minimální - zletilost, bezúhonnost, dobrý zdravotní stav, zázemí. Může to být nesezdaný pár, jen samotný muž nebo homosexuální pár. Zajímavostí je, že u přechodných pěstounů (povoleni jen na 61 dní) jsou nároky mnohem vyšší, nesmějí už pracovat ani na vedlejší pracovní poměr a podle dostupných informací mají i nižší plat než ti dlouhodobí.

Neraduji se, že jsou protežováni dlouhodobí pěstouni, protože v Norsku to neznamená, že by se dětem rodina (= kompletně celé rodinné prostředí) už neměnilo. Jak dnes ukázal Zdechovský, barnevernet přesouvá děti i 5x! Styky s původní rodinou leckdy až úplně zakáže, což dokazují mnohé známé příběhy i třeba bývalá pracovnice BV. Norko se tak dopouští porušení Úmluvy OSN o právech dítěte v bodě "být v kontaktu se svou rodinou".

MIZERNÍ NORŠTÍ PĚSTOUNI

Spojí-li se velká poptávka, skutečně motivační podmínky, nízké požadavky a školení neznámé kvality, musí být každému jasné, že brzy dojde k nějakému průšvihu. Ne ale pracovníkům barnevernu, kteří podle všeho věří, že jsou pěstouni neomylní. Zde se dostávám k nadpisu článku. "Mizerní pěstouni" jsem si dovolila říct hlavně ve vztahu ke slovu mizerové.

Seriózní deník Aftenposten totiž přinesl informaci, že bylo různou měrou potrestáno 42 pracovníků barnevernu, protože dopustili, aby bylo těžce zneužito 52 dětí. Pěstounům bezmezně věřili a jejich práci nekontrolovali! Ignorovali hlášení dětí a ve dvou případech se prokázalo, že je ani nezaprotokolovali. Jedná se zde už o padlých rozsudcích, takže žádné "známe výpověď jen jedné strany". V článku se i píše, že k těmto informacím se došlo pomocí studie, norské orgány statistiky o "zneužívání dětí pěstouny" nevedou.

V článku se pak dají najít konkrétní výpovědi a příběhy dětí. Mrazí z toho! Často i z výše (spíš "níže") trestu.

Myslím, že je na místě se ptát, kdo ochrání děti před činností "ochránců"?

*ani omylem nejsem proústavní, jsem "prorodinná" = zastánce toho, aby se pracovalo s rodinou, školili jsme rodiče a peníze se spíše "investovali" do sociálního bydlení apod. než soukromých organizací...

** slovo překopírováno z překladu Nora (mnou doplněno o uvozovky...), který mi dodal platové srovnání. Při jeho interpretaci je nutné si uvědomit, že jde o norské prostředí, kdy je dítě drtivou většinu času v péči institucí (škola, kroužky...).

Autor: Jitka Fialová | čtvrtek 28.1.2016 8:04 | karma článku: 35.42 | přečteno: 2391x

Další články blogera

Jitka Fialová

Nemít na benzín nevadí, nemít na jídlo nevadí, nemít vložky – jooo, to vadí

Za menstruační potřeby dám měsíčně zhruba 150 korun, za zálohu na elektřinu od září 5500 Kč. Z toho mi jednoduchou matematikou vychází, že Pirátům hrabe.

17.8.2022 v 17:26 | Karma článku: 45.72 | Přečteno: 9609 | Diskuse

Jitka Fialová

Češtinářka hlavně selhala jako profesionální pedagog

Souhlasím s výpovědí pro kolegyni učitelku Martinu Bednářovou z Prahy 6. Selhala v tom hlavním, učit děti přemýšlet a být v tomto nezávislý profesionál.

18.4.2022 v 15:16 | Karma článku: 43.74 | Přečteno: 12176 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 18.48 | Přečteno: 350 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 571 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 931 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 766 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2961

Holka ze vsi.

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...