Jitka Fialová

Matkou dvojčat směla být pouze 4 hodiny

12. 04. 2016 11:07:01
Před šesti měsíci zažila Natasha s Erikem nejkrásnější okamžik jejich života, protože se jim narodila dvojčátka. Tento okamžik trval jen 4 hodiny, pak jim sociálka děti preventivně odebrala.

Norskem momentálně velmi silně hýbe příběh Natashy a Erika, jimž barnevernet odebral novorozené holčičky, protože našli v matčiných záznamech, že je "mentálně retardovaná" a tedy neschopná se o dcery postarat. Případ odvysílala norská televize TV2, která má podobný dopad jako naše Nova.

Natascha si z porodnice pamatuje jen to, že brečela. Měla normální těhoteství i porod, odebrání dětí přišlo naprosto bez varování. O tom, že má někde v záznamech jakési postižení, vůbec nic nevěděla, protože poznámka o "nespecifikované mentální retardaci s projevy v chování" se tam objevila bez jejího vědomí a odborného vyšetření, když jí bylo 13 let a pěstouni (také vyrůstala v péči BV) žádali o sociální dávky...

Televize v tomto případě odvedla skvělou práci. Prošli celou dokumentaci k případu a udělali rozhovor i se 2 nezávislými experty, kteří vypracovávali Natashe nové psychologické posudky. Oba konstatovali, že je naprosto normální a plně schopna se o dvojčata postarat. Barnevernet ale mlčí (jako vždy...), vysvětlení odmítl podat i lékař, který Natashe prapodivnou diagnózu stanovil. Omezil se jen na konstatování, že jí to tehdy mělo pomoci, pravděpodobně myšleno ve škole, kde tak mohla získat úlevy na výkonech.

Barnevernet reagoval pouze na přímou otázku Tove Selnes Nordli, komunální šéfky obce Stange, jak je možné, že děti byly odebrány. Jí už si netroufli neodpovědět, protože i když není jejich nadřízená, je to v obci "vyšší šarže" než oni. Diagnóza měla matce prý být stanovena během těhotenství (což matka popírá - nebyla žádná schůzka ani vyšetření) na základě psychických problémů. Údajně s ní řešili i další 2 závažné skutečnosti - matka má být nepořádná a neschopná dostatečně se postarat i jen sama o sebe. Právník matky ale upozorňuje, že toto jsou jen přidružené důvody odebrání založené tak maximálně na víře, že diagnóza mentální retardace byla správná.

Tento případ velmi dobře ilustruje nejen, jak moc si barnevernet vymýšlí a zásadním způsobem jedná proti lidským právům, ale hlavně jak šílení amatéři v něm na většině* míst pracují.

Mohli matce nosit děti jen na kojení, zatímco by jí dělali nutné testy ohledně jejího zdraví. Mohli ji umístit do nějakého z jejich "domovů pro matky s dětmi". Nebo jí třeba poskytnout nějakého asistenta. Mohli DÁT DĚTI OTCI! Nebo širší rodině... Ale oni je prostě vzali a dali pěstounům. Neposkytli naprosto ŽÁDNOU POMOC a pravěpodobně spoléhali, že se matka (24) a otec (21) nebudou bránit a bude na ně působit zastrašování, že medializací o děti přijdou úplně... Ale vzhledem k tomu, že barnevernet ony nové posudky naprosto ignoruje a trvá na umístění dětí do trvalé pěstounské péče, nemají co ztratit....

Podívejte se třeba i jen na kousek toho videa - mluví a chová se takto až tak "mentálně retardovaná" matka, že je dobré použít ji maximálně jako inkubátor?

* např. máme pozitivní zprávy z obce Bodø, kde nyní žije a pracuje Eva Michaláková, což jsme si uvědomili až při čtení článku z Vlasty, kde "norská Češka" Renata Veselá vykládá, že nebýt internetu, nevěděla by, co je BV.

.

VIDEA:

1) o případu: http://www.tv2.no/nyheter/8211538/

2) kritika od velmi uznávané norské lidsko-právní advokátky Gro Hillestad Thune http://www.tv2.no/a/8215457

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK

Norský Barnevernet: Zveřejnění fotek v médiích rodičům škodí, soukromí dítěte je pro nás zásadní

Autor: Jitka Fialová | karma: 36.17 | přečteno: 4297 ×
Poslední články autora