UMPOD - nulová pomoc za desítky milionů ročně

27. 04. 2016 8:06:25
"Nemáme kompetence" je naprosto běžná odpověď Úřadu pro mezinárodně-právní ochranu dětí (UMPOD) v podstatě na jakoukoliv situaci. Nyní jsem ale byla informována, že už jen rozesílají oznámení, jak se jednání vůbec nezúčastní...

V článku Rodiče: Kapitán a jeho UMPOD? Vůbec nám nepomohli! jsem popisovala, že zkušenost mnoha rodičů (v současné době eviduji s kolegy přes 50 případů!) je taková, že se jim dostalo pomoci velmi mizerné nebo naprosto žádné. A je úplně jedno, o jaké případy se jedná - děti odebrané sociálkou z funkční rodiny (viz např. případ nemocné 9-měsíční holčičky z Norska), děti unesené českým otcům do ciziny, otec unese české dítě matce do ciziny nebo z ciziny do Čech uteče s dítětem matka... Roli nehraje ani konkrétní země, protože případy mám jak z UK a Norska, tak hodně i Slovensko, dále Německo, Itálie, Švýcarsko a jeden i z Kanady (viz http://www.zabranskavtisni.cz/).

Poslední zpráva od jednoho česko-slovenského páru, který bojuje o 3 děti v UK, mi ale doslova vyrazila dech. UMPOD už neposílá jen dopisy typu "nemáme kompetence", rovnou kašlou na jakákoliv vyjádření pro soudy i samotnou účast. Jaký rozdíl oproti slovenské verzi UMPODU, kde právník informuje rodiče, jak jim "s potěšením může oznámit", že aspoň ti Slováci něco dělají - viz obrázek.

Mě pro změnu zase potěšilo zjištění, že nezávisle na mém pátrání vznikla na FB veřejná skupina UMPOD: ZADARMO DRAHEJ. ZA VAŠE DANĚ, kdy už název je vlastně všeříkající. Ono totiž rady typu "sežeňte si dobrého právníka", případně "snažte se s druhým rodičem dohodnout", nepotřebuje slyšet ani mentálně zaostalejší jedinec. Zrovna tohle napadne fakt každého. Proč neposkytnou alespoň seznam právníků, kteří se vyznají? Když ne přímo tipy, tak aspoň seznam těch, kteří mají akreditace na konkrétní zemi a pokud možno už zkušenosti s konkrétní problematikou? Proč alespoň nenastíní, jaké možnosti v rámci dohody jsou? Tedy o co jde žádat a co už je naprosto nereálné? ... Oni vlastně nemají kompetence. Omlouvám se, zapomněla jsem.

Zjišťovala jsem, kolik tenhle úřad ročně stojí daňové poplatníky. Tyto informace by měly být veřejně přístupné ve výročních zprávách, nicméně ředitel této instituce, tituly ověnčený pan Kapitán, se omezuje jen na tabulku, kolikrát si kdo o informace natvrdo zažádal.

Ty nuly mě naprosto nepřekvapují, protože UMPOD i vydal extra sazebník, kolik bude stát, když se někdo opováží myslet to s tím dohledáváním informací vážně. Nejsou to ve výsledku malé sumy. Hledala jsem ale dál. Nějaké kvartální rozpočty jsem na webu našla, nicméně jsou naprosto nicneříkající, protože je to jen směs čísel bez jakéhokoliv vysvětlení.... Přesto mě velmi zaujala položka "celkem/ konečný rozpočet" s číslem 32 784 972 Kč.

Rozhodla jsem se informace ověřit přes web MPSV jako zřizovatele tohoto úřadu - alias, když to nejde přes Kapitána, půjde to přes Marksovou. No, po několika hodinové mravenčí práci jsem našla 2 věci. Rozklikávací rozpočet MPSV z roku 2012, z něhož jsem poznala, že na platy zaměstnanců jde ročně přes 12 milionů Kč (na psaní dopisů "nemáme kompetence" dobré, ne?) a celkový rozpočet by měl být 17 mil. To je ale rok 2012. Rok 2014 (za 2015 pravděpodobně ještě není hotov) to je mnohonásobně víc...

Další komentář už raději nepíšu, podívejte se na tabulku a můžete být sprostí za mě!

PS: Znáte nějakého auditora? Tohle by je mělo hodně zajímat!

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Tomáš Zdechovský: Barnevernet využíval manipulací a lží k odebrání nemocného dítěte české matce

Tomáš Zdechovský: Ministryně Marksová a její alibismus

Autor: Jitka Fialová | středa 27.4.2016 8:06 | karma článku: 34.98 | přečteno: 1836x

Další články blogera

Jitka Fialová

Nemít na benzín nevadí, nemít na jídlo nevadí, nemít vložky – jooo, to vadí

Za menstruační potřeby dám měsíčně zhruba 150 korun, za zálohu na elektřinu od září 5500 Kč. Z toho mi jednoduchou matematikou vychází, že Pirátům hrabe.

17.8.2022 v 17:26 | Karma článku: 45.72 | Přečteno: 9604 | Diskuse

Jitka Fialová

Češtinářka hlavně selhala jako profesionální pedagog

Souhlasím s výpovědí pro kolegyni učitelku Martinu Bednářovou z Prahy 6. Selhala v tom hlavním, učit děti přemýšlet a být v tomto nezávislý profesionál.

18.4.2022 v 15:16 | Karma článku: 43.74 | Přečteno: 12171 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2961

Holka ze vsi.

 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...