Jitka Fialová

Drammenská mafie kolem "ochrany" dětí

25. 05. 2016 8:12:59
Nezávislý audit prokázal, jak moc je norský systém péče o děti zkorumpovaný a ne vždy se jedná v nejlepším zájmu dítěte. K jakým absurdním případům to vede v praxi, si ukážeme na městě Drammen, kde vzali děti Evě Michalákové.

Zmiňovaný audit byl vypracován na zakázku norského ministerstva pro děti a rovné příležitosti a vypracovala ho renomovaná analytická firma. Zpráva je dobře ozdrojovaná a zveřejněná na stránkách Úřadu vlády. Nejzásadnější poznatky popsal ve svých článcích NORSKO: Střety zájmů a děti jako kšeft [1] a Norský byznys ‚v nejlepším zájmu dítěte ́ [2] Tomáš Zdechovský. Vysvětlil v nich, jak soukromé firmy pro barnevernet nejen vypracovávají posudky a kompletní dokumentaci k případu včetně doporučení, zda děti odebrat nebo ne, ale rovnou i nabídnou konkrétní služby, kdy je samozřejmě nejvýhodnější, aby bylo dítě umístěno do pěstounské péče.

Díky lidem jako je Tor Berglid z organizace Barnets Beste pomáhající rodičům odebraných dětí nebo „právník“ Arnstein Øyslebø, který začal i s kompletní dokumentací zveřejňovat případy, kde barnevernet pochybil a v čem (zatím je v AJ včetně videa s matkou k dispozici jeden případ z plánovaných 70 - viz https://mrknorge.net/2016/04/17/nhrv-case-1-norwegian-human-rights-violation-1-3/) ale vím, že zpráva je jen špičkou ledovce. Často se totiž stává, že ředitelem soukromé organizace nabízející barnevernu služby, je manžel nebo jiný blízký příbuzný ředitele místního barnevernu apod. Podvody podobného typu často řeší výbor KOFA, který vyřizuje stížnosti na veřejné zakázky. Pod heslem "barnevern"[3] najdete hned 90 rozhodnutí o pochybení. Je zde i rozhodnutí na Drammen, kde vzali děti Evě Michalákové. V této souvislosti mě proto napadlo sepsat jakýsi seznam toho, jaké případy právě z Drammen zmáme...

1) May Lund [4] - dítě vzato přímo z porodnice kvůli tomu, že se jim matka zdála příliš unavená a vyčerpaná, aby zvládala péči o novorozené dítě. Syna vzali bez varování, zatímco si s matkou domluvili schůzku mimo porodnici. Později přišlo tvrzení, že vše bylo kvůli minulosti matky, ve které se objevily drogy a prostituce. Přímo v porodnici prý i prožívala absťák (fakt by pak byla schopná se sejít mimo prostory pokoje...). BV ji vydírá adopcí chlapce.

2) Vibeke Vedvik [5] - její 4 děti byly odebrány, protože nechodily do školy vždy perfektně připraveny. Nyní jí vrátili 2 dcery, protože se 2 dětmi bude schopná všechny domácí úkoly zvládnout. Chlapci ale zůstávají rozděleni ve 2 pěstounských rodinách (jeden alespoň u babičky). Matka zaslala rozsudek i s posudky (vše v ověřeném anglickém překladu, zájemcům mohu zaslat).

3) Nigersko-liberijský pár a chlapec Okocha [6] - vzali jej jako 5-měsíčního, protože se jim zdál příliš "vystresovaný". Rodiče ho budou moci vidět až v dospělosti.

4) Domov pro matky s dětmi Vilde u obce Horten [7] - matka popisuje svůj povinně dobrovolný pobyt v tomto zařízení, který by se dal popsat všemi možnými adjektivy jen ne jako přátelský k matce a dětem, protože zde nenabízejí pomoc a podporu - zpravidla se omezují pouze na kritizování všeho, co je špatně. Uvádí, že 7 - 8 z 10 matek o své děti stejně přijde, což jí potvrdili přímo zaměstnanci zařízení...

5) „Vjollca“ - příběh, který mnou otřásl zatím úplně nejvíc. Patří mezi ty, kde rodiče poskytli jim dostupnou dokumentaci - tedy rozsudek a např. i posudky psychologů apod. (v norštině, překlad do Aj z důvěryhodného zdroje, případ celkově ověřen pro reálnost).

Rodiče jsou kosovští Albánci, otce nečekaně vyhostili, z čehož matka samozřejmě měla deprese (stačilo by normálně, natož těhotná), obrátila se na barnevern v domnění, že jí pomohou, protože její finanční situace se razantně zhoršila, ti jí ale poslali do nemocnice s tím, že matka má psychické potíže – lékaři zde došli k závěru, že dítě v děloze neroste a je nutný okamžitý císařský řez, v 30. týdnu! 5. 1. 2012 se jí narodila dcera vážící pouhých 1349 g. Hned 6. 1. byl vydán příkaz k akutnímu odběru dítěte a matce bylo jen sděleno „ovažte si prsa, ať nemáte mléko“. Až u soudu se matka dozvěděla, že prý má hned několik psychických poruch a ten zastavený růst způsobila tím, že přestala brát prášky na psychiku apod. Otce a zbytek rodiny BV kompletně ignoroval s odůvodněním, že nechce uznat vážné psychické problémy matky. Prostě úplně stejný scénář, jako známe z v Norsku silně zmedializovaného případu Natashi a Erika, kterým hned po porodu sebrali dvojčata [8], kde došlo i k odejití příslušné referentky barnevernu.

Holčička byla umístěna do pěstounské péče lesbického páru, který se po roce a půl rozešel a nyní má 3 maminky, mezi kterými „pendluje“. S biologickou matkou se smí vidět 4x ročně hodinu, přesto mají velmi dobrý vztah (viz foto).

Úplnou absurditu případu ilustruje fakt, že když matka otěhotněla podruhé (otec se mohl vrátit, ještě mají syna), chtěli na základě stejných (vymyšlených) důvodů akutně odebrat i jeho. Nicméně sami konstatovali, že matka je nyní psychicky v pořádku (otec na ni má dobrý vliv) a psycholožka dodala, že „žádného psychologa vůbec nepotřebuje“. Pro druhé dítě jsou tedy dostatečně dobří rodiče, pro dceru stále ne.

Závěrem chci říct, že čím víc vidím do slavného norského systému ochrany dětí, tím víc jsem ráda, že se díky aktivitám Zdechovského a Chalánkové podařilo zastavit implementaci tohoto sytému do ČR, i když jen částečně. O tom ale někdy příště.

[1] http://neviditelnypes.lidovky.cz/norsko-strety-zajmu-a-deti-jako-kseft-dwb-/p_zahranici.aspx?c=A160523_182054_p_zahranici_wag

[2] http://echo24.cz/a/iE72W/norsky-byznys-vnejlepsim-zajmu-ditete#dIaZUArflhe3kDux.01

[3] http://www.kofa.no/no/Sok/?quicksearchquery=barnevern&page=1

[4] http://www.nettavisen.no/nyheter/europeiske-demonstrasjoner-mot-det-norske-barnevernet/3422790876.html

[5] http://delightintruth.com/2016/03/01/she-lost-her-children-because-of-homework/

[6] http://www.vanguardngr.com/2013/07/i-n-c-r-e-d-i-b-l-e-nigerian-child-abducted-by-norwegian-child-welfare/

[7] https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1730837657163116&id=100007106951368

[8] http://fialovajitka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=502575 – Matkou dvojčat směla být pouze 4 hodiny

Autor: Jitka Fialová | karma: 35.12 | přečteno: 2764 ×
Poslední články autora